A likőr szó francia eredetű liqueur szóból származik. A keserűlikőröket vagy másnéven gyomorkeserűket általában aperitifként vagy digesztifként fogyasztják. Jellegzetessége, hogy valamilyen gyógynövény, vagy fűszer hozzáadásával készítik. Ezeknek köszönhetően, nem csak a jó hangulat megteremtésében segítenek, de az egészségünk megőrzőséhez is hozzájárulnak, természetesen megfelelő mértékű fogyasztás esetén.
A legkorábbi likőrök az élvezeti szeszfogyasztás hajnalán, a 14. században jelentek meg, és különböző fűszerekkel, gyógynövényekkel ízesítették őket. Gyakran azonosítják őket a korabeli gyógyszerészeti párlatokkal, de a likőrök már a kezdetekben sem követték a korabeli gyógyszerészeti elveket. Míg az orvosi tinktúrák elődei alkoholos gyógynövénypárlatok voltak, melyeket igen kis mennyiségben vettek be kanalas orvosságként vagy ételhez-italhoz keverve, addig a likőrök önálló italként fogyasztott, édesített és gyakran csak egyszerű áztatással ízesített szeszek voltak, melyeknek az élvezeti értékük volt a legfontosabb.
Szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.