Minőségi italok webáruháza

Rendelj italt online, kényelmesen, házhoz szállítva!

Ír whiskey

Ír whiskey

Az ír whiskey (eredetvédett nevei angolul Irish Whiskey és Irish Whisky, írül Uisce Beatha Eireannach) a törvény szerint Írországban vagy Észak-Írországban készült, jellemzői a háromszoros lepárlás, a minimum 3 éves tölgyfahordós érlelés, és az árpát legtöbbször zárt kemencében szárítják. Az eredmény, a skót whiskynél lágyabb, sokak szerint egy finomabb párlat. A nagy nevek mellett, mint Jameson, Tullamore Dew, Bushmills, Paddy, a kevésbé ismertek Connemara, Clontarf, Kilbeggan is megtalálható a kínálatunkban.

:    KISZERELÉS:
    ÁR:  -tól    -ig  
:   
Wild Geese Rare Irish Whiskey 43% (0.7L)
Egységár:
24 700Ft / Liter
17 290Ft
Jameson 0,7  40% pdd.+ 2 pohár
Egységár:
15 486Ft / Liter
10 840Ft
Kilbeggan Single GRAIN 43% (0.7L)
Egységár:
23 750Ft / Liter
16 625Ft
Irishman Founders Reserve 0,5 40% PET
Egységár:
16 900Ft / Liter
8 450Ft
Teeling Stout Cask 46% pdd. (0.7L)
Egységár:
26 986Ft / Liter
18 890Ft
Bushmills Black Bush 1,0 40% dd.
Egységár:
13 000Ft / Liter
13 000Ft
Bushmills the Original 0,5 40%
Egységár:
10 620Ft / Liter
5 310Ft
Teeling Brabazon No.2 49,5% dd. (0.7L)
Egységár:
39 586Ft / Liter
27 710Ft
Bushmills the Original 0,7 40% dd.
Egységár:
12 143Ft / Liter
8 500Ft
Clontarf Irish Trinity Pack 0,6 40% pdd.
Egységár:
19 267Ft / Liter
11 560Ft
Bushmills Black Bush 0,7 40%
Egységár:
15 871Ft / Liter
11 110Ft
Bushmills the Original 1,0 40%
Egységár:
10 640Ft / Liter
10 640Ft
Irishman Founders Reserve 0,7 40% pdd.
Egységár:
23 750Ft / Liter
16 625Ft
Jameson 0,7 40%
9 285Ft
Clontarf Irish Trinity Pack 0,6 40% pdd.
Egységár:
18 542Ft / Liter
11 125Ft
Powers Three Swallow 40% dd. (0.7L)
Egységár:
18 143Ft / Liter
12 700Ft
1661-ben fogyasztási adót róttak ki a whiskyre, ami kedvezett az illegális szeszfőzésnek. Az írek nagy mennyiségben készítettek a hagyományos kisüsti eljárással whiskyt, a 18. század végén a feljegyzések szerint már mintegy 2000 kis szeszfőzde működött errefelé. Az írek nagy mennyiséget exportáltak, ebben megelőzték a skótokat is, mivel ragaszkodtak a hagyományos, jobb minőséget adó kisüstihez az 1831-ben az egyébként ír Aeneas Coffee által felfedezett, folyamatos desztillációt lehetővé tevő lepárlóoszloppal szemben. A jobb ír – és amerikai – minőséget meg akarták különböztetni a 19. század második felében meglehetősen gyenge skót terméktől, s ekkortól (kb. 1870-től) kezdve írták az ír – és amerikai – whiskyt whiskey-nek. (Ez azonban nem volt általános, sőt, igazából ma is vannak még kivételek.) Az ír whiskey legnagyobb felvevőpiaca az Amerikai Egyesült Államok volt egészen a szesztilalomig, ami után sorra jött a többi probléma. A brit embargó a függetlenné vált Írországgal szemben, a Nagy gazdasági világválság, és végül a II. Világháború, amelyek következtében a legtöbb ír szeszfőző bezárt.