Minőségi italok webáruháza

Rendelj italt online, kényelmesen, házhoz szállítva!

Ír whiskey

Ír whiskey

Az ír whiskey (eredetvédett nevei angolul Irish Whiskey és Irish Whisky, írül Uisce Beatha Eireannach) a törvény szerint Írországban vagy Észak-Írországban készült, jellemzői a háromszoros lepárlás, a minimum 3 éves tölgyfahordós érlelés, és az árpát legtöbbször zárt kemencében szárítják. Az eredmény, a skót whiskynél lágyabb, sokak szerint egy finomabb párlat. A nagy nevek mellett, mint Jameson, Tullamore Dew, Bushmills, Paddy, a kevésbé ismertek Connemara, Clontarf, Kilbeggan is megtalálható a kínálatunkban.

:    KISZERELÉS:
    ÁR:  -tól    -ig  
:   
Quiet Man Sherry Finished 12 years Single Malt 0,7 46% dd.
Egységár:
37 129Ft / Liter
25 990Ft
Quiet Man An Culchiste 12 years Single Malt 0,7 46% dd.
Egységár:
30 643Ft / Liter
21 450Ft
Quiet Man Small Batch Blended Imperial Stout Finish 0,7 43%
Egységár:
15 786Ft / Liter
11 050Ft
Quiet Man Small Batch 12y. Single Malt Bordeaux Cask Finish 0,7 46%
Egységár:
37 779Ft / Liter
26 445Ft
Jameson Coopers Croze 43%
Jameson Coopers Croze 43%
19 830Ft
18 990Ft
Quiet Man Superior Blend 1,0 40%
Egységár:
11 635Ft / Liter
11 635Ft
Powers Three Swallow 40% dd.
Powers Three Swallow 40% dd.
Egységár:
15 000Ft / Liter
12 470Ft
10 500Ft
Jameson 0,7 40%
Jameson 0,7 40%
8 310Ft
6 999Ft
1661-ben fogyasztási adót róttak ki a whiskyre, ami kedvezett az illegális szeszfőzésnek. Az írek nagy mennyiségben készítettek a hagyományos kisüsti eljárással whiskyt, a 18. század végén a feljegyzések szerint már mintegy 2000 kis szeszfőzde működött errefelé. Az írek nagy mennyiséget exportáltak, ebben megelőzték a skótokat is, mivel ragaszkodtak a hagyományos, jobb minőséget adó kisüstihez az 1831-ben az egyébként ír Aeneas Coffee által felfedezett, folyamatos desztillációt lehetővé tevő lepárlóoszloppal szemben. A jobb ír – és amerikai – minőséget meg akarták különböztetni a 19. század második felében meglehetősen gyenge skót terméktől, s ekkortól (kb. 1870-től) kezdve írták az ír – és amerikai – whiskyt whiskey-nek. (Ez azonban nem volt általános, sőt, igazából ma is vannak még kivételek.) Az ír whiskey legnagyobb felvevőpiaca az Amerikai Egyesült Államok volt egészen a szesztilalomig, ami után sorra jött a többi probléma. A brit embargó a függetlenné vált Írországgal szemben, a Nagy gazdasági világválság, és végül a II. Világháború, amelyek következtében a legtöbb ír szeszfőző bezárt.