Minőségi italok webáruháza

Rendelj italt online, kényelmesen, házhoz szállítva!

Ír whiskey

Ír whiskey

Az ír whiskey (eredetvédett nevei angolul Irish Whiskey és Irish Whisky, írül Uisce Beatha Eireannach) a törvény szerint Írországban vagy Észak-Írországban készült, jellemzői a háromszoros lepárlás, a minimum 3 éves tölgyfahordós érlelés, és az árpát legtöbbször zárt kemencében szárítják. Az eredmény, a skót whiskynél lágyabb, sokak szerint egy finomabb párlat. A nagy nevek mellett, mint Jameson, Tullamore Dew, Bushmills, Paddy, a kevésbé ismertek Connemara, Clontarf, Kilbeggan is megtalálható a kínálatunkban.

:    KISZERELÉS:
    ÁR:  -tól    -ig  
:   
Jameson Black Barrel 0,7l 40% pdd.
Egységár:
26 507Ft / Liter
18 555Ft
Bushmills Red Bush 0,7 40%
Egységár:
13 871Ft / Liter
9 710Ft
Teeling Single Grain 46% dd. (0.7L)
Egységár:
23 750Ft / Liter
16 625Ft
Paddy Irish Honey 35% (0.7L)
Egységár:
12 257Ft / Liter
8 580Ft
Quiet Man Small Batch Blended Imperial Stout Finish 0,7 43%
Egységár:
16 150Ft / Liter
11 305Ft
Writers Tears Cask Strenght 53% fa dd. (0.7L)
Egységár:
40 500Ft / Liter
28 350Ft
Powers Whiskey Gold Label 43,2% (0.7L)
Egységár:
14 571Ft / Liter
10 200Ft
Clontarf Classic Blend 0,7l 40%
Egységár:
10 771Ft / Liter
7 540Ft
Liberties Devil Oak Irish Whiskey 0,7 46%
Egységár:
19 500Ft / Liter
13 650Ft
Dubliner Irish Whiskey Bourbon Cask Aged 1,0L 40%
Egységár:
11 440Ft / Liter
11 440Ft
Paddy Irish Whiskey 40% (0.7L)
Egységár:
12 450Ft / Liter
8 715Ft
Irishman Single Malt 40% pdd. (0.7L)
Egységár:
26 321Ft / Liter
18 425Ft
Knappogue Castle 16 years 43% dd. Sherry Cask Finished (0.7L)
Egységár:
50 043Ft / Liter
35 030Ft
Jameson 1,0  40% (0.7L)
Egységár:
17 286Ft / Liter
12 100Ft
1661-ben fogyasztási adót róttak ki a whiskyre, ami kedvezett az illegális szeszfőzésnek. Az írek nagy mennyiségben készítettek a hagyományos kisüsti eljárással whiskyt, a 18. század végén a feljegyzések szerint már mintegy 2000 kis szeszfőzde működött errefelé. Az írek nagy mennyiséget exportáltak, ebben megelőzték a skótokat is, mivel ragaszkodtak a hagyományos, jobb minőséget adó kisüstihez az 1831-ben az egyébként ír Aeneas Coffee által felfedezett, folyamatos desztillációt lehetővé tevő lepárlóoszloppal szemben. A jobb ír – és amerikai – minőséget meg akarták különböztetni a 19. század második felében meglehetősen gyenge skót terméktől, s ekkortól (kb. 1870-től) kezdve írták az ír – és amerikai – whiskyt whiskey-nek. (Ez azonban nem volt általános, sőt, igazából ma is vannak még kivételek.) Az ír whiskey legnagyobb felvevőpiaca az Amerikai Egyesült Államok volt egészen a szesztilalomig, ami után sorra jött a többi probléma. A brit embargó a függetlenné vált Írországgal szemben, a Nagy gazdasági világválság, és végül a II. Világháború, amelyek következtében a legtöbb ír szeszfőző bezárt.