A rum melaszból vagy cukornád levéből erjesztett és lepárolt égetett szesz. A párlatot általában tölgyfahordóban érlelik. Vannak olyan rumok, amelyeket évekig is érlelnek. Ezek elnevezése: ron anejo (érlelt rum) vagy ron viejo (idős rum). Alkoholtartalmuk általában 37,5-60% .

Léteznek olyan könnyű rumok is, amelyeket például a konyhában használnak vagy koktélokhoz adnak. A minőségi, hosszabb érlelési rumokat, hasonlóan a minőségi whiskyhez, önmagukban, jéggel is lehet fogyasztani.

A rum elődei valószínűleg már az ókorban kialakultak, az ókori Indiából vagy Kínából. Ilyen például a „brum” , amelyet a malájok készítettek. Ez egy cukorból készült bor. A rum Barbadosról származik.

Készítésére az ott dolgozó rabszolgák jöttek rá. Arra, hogy hogyan kell a melaszból alkoholt erjeszteni és ezt hogyan kell lepárolni. Ezután gyorsan elterjedt Amerikában is. Ugyanitt alakult meg az első rumfőzde is. Magyarországon a 19.század elején jelent meg. Az első hazai utánzatot 1822-ben szabadalmaztatta Bergamenter Zsigmond, szeszgyáros. Az elnevezés itt egyszerűen rum volt.

A rum osztályozása nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Elkészítése a különböző országok törvényein múlik. Ezért eltérőek a szeszfokok, az érlelés és akár az elnevezés is.

Kolumbiában legalább 50% - nak kell lennie a rumnak, viszont Chilében 40%-os is elegendő.

Rum fajták:

fehér rum: inkább koktélokhoz használják, 37,5-40% a szeszfokuk.

arany rum: tölgyfahordóban, legalább 3 évig érlelik.

fekete rum: testes, aromás fajta, 7-12 évig érlelik.

fűszeres rum: arany és fekete rumból készítik.

Minőségi rumok:

Ron Zacapa, Dictador, Diplomatico, Bumbu, Don Papa, Plantation, Matusalem,