A Tequila mexikói eredetű égetett szesz, melyet a kék agave nevű növény, tövéből erjesztenek és párolnak. Ez a növény magas cukortartalma miatt alkalmas többféle alkohol előállítására is.
Nevét Mexikó egyik településéről, Tequiláról kapta.
A mexikói törvények értelmében Tequila csak néhány államban állítható elő.
A tequila elnevezést nemzetközi egyezményben is rögzítették, eredetvédelmet kapott.
Így például az Egyesült Államokban vagy az Európai unióban is kizárólag csak azok a tequilák forgalmazhatóak, amelyeket Mexikóban állítanak elő.
Érlelés szerint több fajtáját különböztetjük meg:
-blanco vagy plata (érleletlen vagy ízesítetlen)
-joven vagy oro (érleletlen és érlelet tequila keveréke)
-reposado (pihentetett, minimum két hónapig, maximum egy évig tölgyfahordóban)
-anejo (érlelt, legalább egy évig érlelik, 600 literese tölgyfahordóban)
-extra anejo ( legfeljebb 3 évig érlelik, 600 literes tölgyfahordóban)
A tequila ízét és színét 4 különböző természetes adalékkal javíthatjuk.
Például: karamellel, tölgyfakivonattal, fruktózsziruppal vagy glicerinnel.
A tequilát Mexikóban mindenféle kísérő ital nélkül isszák,a régi hagyománynak megfelelően. A világ más részén általában sóval és lime-mal isszák, valahol a lime helyett citromot használnak. A sót először a kézre szórják, aztán megisszák a tequilát, majd megesznek egy szelet citromot vagy limeot. Ez a fogyasztási szokás csak a silver tequilára vonatkozik.
A goldnál is ez az ivás menete, csak ott a sót és citromot/limeot felváltja a narancs és a fahéj.
A tequila készítése:
Első lépésként a kék agave növényt learatják, majd az erre szakosodott emberek eltávolítják a leveleiket.
Majd a növény megtisztított tövét hőkezelésnek vetik alá, hogy kinyerjék belőle a cukrot. Általában hagyományosan kemencébe rakják 48 órára. Ez a folyamat az egyik fő befolyásolója a tequila ízének. Fontos a megfelelő hőmérséklet.
Majd a növényt apróra darabolják, kinyerik belőle a cukorban gazdag levét. Mindezt víznyomásos módszerrel készítik.
A cukrokat alkohollá rozsdamentes tartályokban állítják elő.(ez az úgynevezett must). Ehhez az anyaghoz vizet, élesztőt és tápanyagot adnak. A hőmérséklet itt is egy nagyon fontos tényező.
Az utolsó lépcsőfok a tequila lepárlása, melyet acél illetve rézüstökben végzik. Az utópárlatot a következő adag musthoz hozzáadják.
A tequila ezután kerülhet palackba, érlelten vagy érleletlenül.
Amiről fentebb már szó volt.