Pezsgő

A pezsgő egy borszármazék, amelynél a bor második érése a palackban megy végbe. A házilag készített pezsgő alapborokat, élesztővel és cukorral vegyítik, amely természetes erjesztési folyamat hatására szénsavassá válik. Az első pezsgőt 1670-1715 között készítette, Reims közelében, dom Pierre Pérignon. Az elkészítés módját sokáig titokban tartotta. De a 19.században már Európa szerte készítettek pezsgőt. Pierre Pérignon parafa dugóval zárta le a borosüveget. Jól záró, hosszú fadugóval ellátott, vastag falú angol palackban erjedő bort kóstolt. Megfigyelte, hogy a keményfából készült kúp alakú dugó nem zárja jól a benne lévő habzó bort, ezért lecserélte azt egy parafából készültre.

Magyarországon elsőként Barkóczi Rosti Lajos , sümegi lakos folytatott kísérleteket, pezsgő készítéssel kapcsolatban. Aki a francia Champagne vidéken tanulmányozta a pezsgő készítést. A pezsgő szavunkat, gróf Széchenyi István alkotta. Az első magyar pezsgőgyárat, Fischer János és dr. Schönbauer Mihály orvos alapította, Pozsonyban, 1825-ben. 1840-re elérték az évi 10000 palackot. 1867-ben a párizsi kiállításon bronz medáliát nyertek a pezsgőjükkel.

A pezsgő erősen savas borból készül, a lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idő után bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra elkezdjék a cukor elfogyasztását, lebontását. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják.

Cukortartalom jelölése a pezsgőkön:

  • brut nature

  • extra brut

  • brut


 

Pezsgő fajták:

Kreinbacher Brut Classic

Möet

Demeter Zoltán Brut Nature

Légli Riseling Sec

Dom Perignon