JAMESON

A Jameson egy ír whiskey, amely hazájában a legkelendőbb italok közé sorolható. Évente több mint 17 millió litert adnak el belőle. A világ 75 országában van jelen.

 

Története 1770-ben kezdődött.

A Jameson alapítójáról, John Jamesonról kapta a nevét. Két fia volt, akik összeismerkedtek a whiskykészítő John Steinnel. Fiai közül az egyik, később feleségül is vette Stein lányát. John Steinnek whiskylepárlója volt Dublinban. Fia házassága után, apja John Jameson átvette a lepárló üzem irányítását, vezetését. Pár évvel később fel is virágoztatta a céget.

Az amerikai szesztilalom nagy hatással volt rájuk is. Az addig kiválóan működő amerikai exportok, hirtelen leálltak. Szinte lehetetlen volt bármit is behozni Amerikából. A tilalom után megnövekedett a whisky igény. Viszont a megnövekedett keresletet nem tudták kiszolgálni, mivel a raktárakban nem voltak elég jó minőségű whiskyk. Ez az időszak nagyon megnehezítette a nagy whiskygyártók életét. Nagyon sokat tanakodtak mi lehet a megoldás erre a problémára. Majd végül arra az egyezségre jutottak, hogy egyesülnek. A három nagy whiskygyártó:

- John Jameson

- John Power

- Cork Distilleries

Így alakult meg az IDG, Irish Distillers Group, amelynek központja Dublinban lett.

A Jameson már nagyon régóta készít whiskyt, évszázadok óta. Viszont maga a Jameson márka még nem ilyen régi. 1968-ban jött létre. Ugyanis addig, a John Jameson és fiai által készített whiskyk sohasem voltak palackozva, csak hordókban érlelték és tárolták. Így adták tovább különböző palackozóknak. Akik palackozás után a gyártó nevét ugyan ráírták az üvegekre, de a neve nem Jameson volt.

Általuk palackozott whisky elsőként 1968-ban került a polcokra.

1988-ban az IDG céget átvette a Pernod Ricard.

A Jameson fajtái:

Jameson Crested

Jameson Black Barrel

Jameson Signature

Jameson Blended

Jameson Caskmates

Jameson The Blenders Dog

Jameson Round

Napjainkban a Jameson már Corkban készíti az italait.  A dublini gyáruk kicsinek bizonyult, ezért azt átalakították látogatóközponttá. Évente közel 56 millió palackot értékesítenek. A legsikeresebb ír cég. A Jameson által készített whiskyk nem csupán égetett szeszek, hanem lepárolt, cseppfolyósított, eszenciává tömörített hagyomány és minőség.