A gin égetett szesz, amely semleges ízű. Legtöbbször gabonaszeszből készül. Ízesítésére használnak például borókát vagy ezen kívül még sok más fűszert is. De a boróka a domináns.

A ginnek kétféle típusa létezik:

desztillált gin: szeszbe borókabogyót és fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják. Ezután adják hozzá a cukrot, tiszta alkoholt és ízfokozó anyagokat.

kevert gin: ennek készítésekor valamilyen semleges szeszt ízesítenek különböző aromákkal.

Alkoholtartalma általában 37,5%.

A ginből különböző koktélokat is készítenek. A koktélkészítés egyik alkotó gine a London Gin.

Ez a gin nem tartalmaz hozzákevert ízanyagokat.

A gin elődje a 17.században jelent meg Angliában, jenever néven. A ginnél fűszeresebb és a különbségek közé tartozik még az is, hogy ezt malátapárlatból állították elő. A cognachoz és a whiskyhez hasonlóan ezt is fahordóban érlelik.

A gin egyik fő alkotóeleme a boróka, gyógyhatásáról híres. A 2.században gyógyszerek hozzávalójaként is használták. A gin elődei a gyógyszerészeti szeszekből kerültek ki.

A jenever feltalálójának egy holland orvost, Franciscus Sylviust nevezik.

A gin elterjedése Angliában, a holland katonáknak köszönhető.  A kormány engedélyezte a gin otthoni előállítását is, ezért nagyon hamar népszerű és elterjedt lett.

Majd később vámot róttak ki a külföldről behozott italokra. Anglia területén hamar „ginházak” ezrei jelentek meg. A későbbiekben Anglia növekvő népszaporulata visszaesett, sok volt a halálozás. Ezért a gint vádolták meg, a „szennyezett nyers víz”, csak így emlegették.

1736-ban kiadták a Gintörvényt, ami nagy adókat vet ki a gin kereskedelemre. Ez a törvény nagy zavargásokat okozott az emberek között. Ezután egyre csak csökkentették az adókat, majd végül 1742-ben teljesen eltörölték. A ginházak a helyi bírók hatáskörébe kerültek.

A 18.században nagyon sokan hamisították a gint, valamint illegálisan, feketepiacon árusították.

Főként kén-savval és terpentinnel állították elő a hamis gineket. A későbbiekben újból megvádolták a gint, mégpedig azzal, hogy agykárosító hatása van.

A brit gyarmatokon a malári egyetlen hatásos ellenszere a gin volt.

A kinint, ami egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású , természetes kristályos alkaloid.

Vízben oldották fel, azt az italt ismerjük ma tonic néven. Ez az őse a mai gin tonicnak.

A gint önmagában és keverve is fogyasztják. Hazánkban talán a legismertebb a gin és a tonic keveréke.

Legismertebb gines koktélok pl.:

Martini, Bronx, Negroni, Bunny Hug.