A vodka egy színtelen, égetett szesz. Összetevői: víz és etanol. A vodkát hagyományosan burgonyából vagy gabonából készítik, de készülhet bármilyen más mezőgazdasági alapanyagból is. A nagyobb ismert márkákra a 40%-os alkoholtartalom a jellemző. Különböző gabonafélék, amelyekből vodkát készítenek:cirok, rozs, kukorica, búza. Ezekből a legelterjedtebb a búza és a kukorica.

A konkrét vodka nevű ital csak a 19.században jelent meg. Az első gabonapárlatok a 15.században jelentek meg Oroszországban és Lengyelországban. Ezeknek nem sok közük volt a későbbi vodkához. A vodka elnevezést a 16-17.századtól használják.  A 19.századtól rohamosan terjedtek el a szeszfinomító oszlopok valamint a faszenes tisztítás is. Azt nem tudják megmondani, hogy valójában pontosan mikor és melyik országban készülhetett elsőnek valódi vodka.

Aeneas Coffey nevéhez fűződik az első gabonaszesz finomító, ami Angliában óriási sikert aratott. Ez a rendszer olcsó szeszt tudott előállítani a ginfőzők számára. A mai vodkák egyrésze is ezzel a módszerrel készül.

A vodka konkrét szeszesital az orosz vodkamonopólium által lett.

A vodkák közös jellemzője, hogy lepárlás után szűrésen mennek keresztül.  A lepárlás üstben történik, majd ezután aktív szénszűrőn keresztül engedik át. Az elő és utópárlatot teljes egészében szétválasztják.  A többszörös lepárlás nagyobb alkoholtartalmat eredményez. Az üsttől és a lepárlás módszerétől függően, a párlat akár 95-96% -os alkoholtartalmú is lehet.  Ezért általában vízzel hígítják.

A vodka ízesítése is nagyon elterjedt már napjainkban. Tulajdonképpen bármivel lehet ízesíteni.

Ezek az ízesített vodkák általában 37,5% alkoholtartalmúak.

Általában gyümölcsökkel ízesítik, pl.: grapefruit, lime, narancs, kókusz, feketeribizli stb. De előfordulhat paprikás vagy fűszeres vodka is.

A vodkát Oroszországban általában magában vagy néha néha egy szelet citrommal fogyasztják. Főleg étkezések előtt, egy pohárba 1 dl. vodkát öntenek. Kortyonként fogyasztják és mellé csemegének kovászos uborkát, kaviárt és húsgolyót is esznek. Oroszországban a vodkának igen nagy hagyománya van.

Magyarországon önmagában vagy valamiféle kísérővel isszák a vodkákat. Legelterjedtebb a vodka-narancs kombináció vagy vodka-sprite kombináció.

Ismertebb vodkák:

Belvedere, Beluga, Ciroc, Russian Standard, Rodnik, Kalinka, Zubrowka, Finlandia, Bols….