Abszint

Eredetileg egy magas alkoholtartalmú égetett szesz. Alkoholtartalma lehet 45-74% között.

Előállításánál különböző fűféléket használnak fel, mint például: fehér üröm, ánizs, édeskömény. Eredeti színe zöld, de lehet színtelen is, ritkább esetben. Az abszint párlat, mivel hozzáadott cukor nélkül készül.

A 20.század, első felében több országban is betiltották, az úgynevezett „abszintizmusra” hivatkozva, ami egy kitalált betegség. A betegség kiváltó okának az abszint nagy mennyiségű fogyasztását tartották. Ezért az összetevőit tették felelőssé, főként a fehér ürömöt. A tilalmat mára a legtöbb országban eltörölték.

Ma a kereskedelemben abszintként árult italok jelentős része hamisítvány.

Az abszint szó jelentése francia eredetű. Jelenti a benne lévő fehér ürömöt és a belőle készült abszintot.

Első ismert változata: Extrait d’Absinthe. A ma használt kifejezés: az abszint, ennek a névnek a rövidülése.

A franciáknál terjedt el elsősorban, gyógyszerként használták a katonák, akik között nagyon sok járvány tört ki. Az abszintot gyógyszerként tartották számon, ezért hamar népszerűvé vált. Főként Párizsban.

Az Egyesült Államokban máig fenn álló abszint ház található. Ahol több híresség is megfordult. Többek között Frank Sinatra.

Az 1850-es években már annyira elterjedt az abszint, hogy Kubában, Mexikóban, Argentinában is fogyasztották. A századfordulón már Magyarországon is beszerezhető volt. Első sorban Budapesten és Debrecenben.

Nagyon sok a hamisított változata. Mivel arra, hogy eredeti , természetes színét elérje külön berendezés szükséges. Ezért nagyon sokan, akik ezt nem tudták biztosítani, különböző módszerekkel próbálták elérni ezt a színt, mint például: karmellel próbálták elérni a sárga színt vagy indigót használtak, ami jelentős mértékben mérgező.

Típusai:

Zöld, kék, sárga, vörös, fekete, kék.

Zöld: az úgynevezett klasszikus abszint. „Zöld tündérnek” is nevezhetik.

Kék: a színt gyakran természetes úton érik el.