Gönci barackpálinka

 

A gönci barackpálinka eredetvédett magyar pálinka. Világos színű, határozottan kajszi illatú, telt, jellegzetes zamatú ital. Ízéhez a Gönc környékén termett sárgabarack szolgál alapul.

A 29.század elején, 1895-ben még csak kevés gyümölcsfa került ültetésre Gönc környékén. Inkább a szőlő termesztéssel, bor készítéssel foglalkoztak az emberek. 1965 környékén elkezdődött egy jövedelmezőbb kertkultúra, ami hatására a területek nagyobb részét gyümölcsfákkal ültették be. Emiatt a bortermesztés háttérbe szorult. A gyümölcstermesztés folyamatosan erősödött, helyben létrehozott faiskolákkal is.  A zamatvilágnak, gondos gyümölcsfeldolgozásnak köszönhetően, napjainkban már a hungarikumok közé tartozik a gönci pálinka.

A Magyar Köztársaság egyik törvénye kimondja, hogy csak olyan speciális eljárással készített gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, melyet Magyarországon termesztett gyümölcsből készítenek. Valamint a cefrézést, párlást és érlelést is Magyarországon végzik.

A gönci pálinkát az úgynevezett gönci termelés körzetben készítik. Azért is eredetvédett, mert ez a törvény kimondja, hogy ezt a pálinkát csakis, kizárólag Göncön lehet készíteni.

A gönci barackpálinka alapanyaga a kajszibarack. Itt elsősorban a magyar kajszit termesztik. De emellett található még olyan is például:

Ceglédi bíborkajszi, Pannónia….

A kajszibaracknak hibátlannak kell lenni, nem szabad, hogy romlandó legyen, idegen anyagmentes és kellően érett legyen.

Mi a titka a gönci barackpálinka kiváló minőségének?

  • klimatizáció
  • kiváló alapanyag
  • hagyományőrzés
  • technológia szigorú betartása

Magyar kajszi méretei:

közepes méretű, gömbölyű, narancssárga színű, lédús.

Gönci magyar kajszi:

kicsivel nagyobb méretű, mint a magyar kajszi.

Ceglédi bíborkajszi:

nagy méretű, megnyúlt, oldalról kissé lapos, héja világosabb, mint a magyar kajszinak. Viszont ugyanolyan lédús és ízletes.

Pannónia kajszi:

közepes méretű, gömbölyű, savasabb, mint a magyar kajszi.

A gönci pálinkafőzde közel 50 éve működik, Göncruszkán.

A főzőmester:

Léport István, 50 éve dolgozik a barackosban és 30 éve a főzdében.

Göncön született és itt is nőtt fel. Szinte belecseppent a gyümölcs termesztésébe és értékesítésébe.

Gyermekként ő is szedte a barackot.  8 éven keresztül vezette a helyi termelőszövetkezetet.

Érdekelte a pálinkafőzés.  Elkezdett segédként dolgozni a főzdében, az akkori főzőmester mellett. Majd 1990-ben őt kérték fel a főzde vezetőjének.