Minőségi italok webáruháza

Rendelj italt online, kényelmesen, házhoz szállítva!

PEZSGŐ, PROSECCO

PEZSGŐ, PROSECCO

A pezsgő hazánkban is egy közkedvelt, "elegáns ital", amit különleges alkalmak, baráti összejövetelek, ünnepek elengedhetetlen kelléke. De miből is készül a nedű? A pezsgő egy olyan borszármazék, amely a bor második érése magában a palackban megy végbe, így a száraztól az édesig megtalálhatod a számodra legfinomabbat. Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendező Prosecco, kiváló választás ünnepekre, de akár egy "pohár ital" szerepére is a barátok között.

:    KISZERELÉS:
    ÁR:  -tól    -ig  
:   
Santero 958 Extra Dry 1,5 11,5% Love you pdd.
Egységár:
5 277Ft / Liter
7 915Ft
Moet et Chandon Brut Imperial Magnum 1,5 12% ARANY üveg
Egységár:
35 280Ft / Liter
52 920Ft
Freixenet Vintage Reserva Brut Nature Cava 12% (0.75L)
Egységár:
6 120Ft / Liter
4 590Ft
Piper Heidsieck Cuvée Brut Champagne 12% Fagyi dd. (0.75L)
Egységár:
42 340Ft / Liter
31 755Ft
Beau Joie Demi Sec 0,75 12% Champagne, LED világítós címkével
Egységár:
46 200Ft / Liter
34 650Ft
Veuve Clicquot Rich 0,75 12%
Egységár:
42 340Ft / Liter
31 755Ft
G.H.Martel Prestige Brut Champagne 0,75l pdd. + 2 pohár
Egységár:
23 940Ft / Liter
17 955Ft
Armand de Brignac Brut 0,75L 12,5% bársony zsákban
Egységár:
226 633Ft / Liter
169 975Ft
Martini Asti 0,75 l 7,5%
Egységár:
5 147Ft / Liter
3 860Ft
Leclerc Briant Brut Champagne MAGNUM 12% (1.5L)
Egységár:
27 720Ft / Liter
41 580Ft
A pezsgő egy olyan borszármazék, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. A házasított (cuvée) pezsgő-alapborokat úgynevezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, amelyek a Méthode traditionelle módszerrel történő palackos (0,75 l) erjesztési folyamat természetes hatására szénsavassá válnak. A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított. Az első pezsgőt 1670 – 1715 között Reims közelében, a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette, úgy, hogy parafa dugóval zárta le a borosüveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt. A hagyományosan degorzsálásnak (degorgement) nevezett technológiai lépés során kilövetik a seprőt A pezsgőkészítés csak a parafadugó 17. századi feltalálása után vált lehetővé. Dom Perignon jól záró, hosszú fadugóval ellátott, vastag falú angol palackban erjedő bort kóstolt. Megfigyelte, hogy a keményfából készült kúp alakú dugó nem zárja jól a benne lévő habzó bort, ezért lecserélte azt egy parafából készültre.[4][5] Erjedésben lévő bort töltöttek üvegpalackba, ami az erjedés befejeztéig a termelődő szén-dioxiddal együtt a palackban maradt. A tizenöt hónapig tartó finomseprős érlelés után a seprőt úgy távolították el, hogy azt a fejjel lefelé fordított palack nyakából a dugó óvatos megnyitásával kilövették.[6] Ezt nevezik hagyományosan degorzsálásnak (degorgement). Megjegyzendő, hogy a pezsgőgyártás jelenleg alkalmazott technológiája (az Asti spumante eljárást leszámítva) alapvetően a már kierjedt alapborhoz adott tirázslikőr cukortartalmának az erjedésekor keletkező széndioxid felfogásán és a pezsgővé váló borban történő elnyeletésén alapul. Az expediciós likőr hozzáadása nélkül forgalomba kerülő pezsgőket "nyers" pezsgőnek hívják